Veiledning for Spenner og Klips

Veiledning for Klips & Spenner

Ulike typer og størrelser klips og spenner lar oss feste «løst utstyr» på en ryddig, effektiv og sikker måte. Mens deler av dykkeutstyret vårt er «fastmontert»,  har vi alltid med en eller flere «løse komponenter» som har betydning både for å få maksimal dykkeglede ut av dykket vi planlegger og for vår egen og buddy/team’ets sikkerhet.

tørrdrakttlommer

 

Stadig flere oppdager hvor praktisk det er med lommer på utsiden av lårene på tørrdrakten. Lommer som er plassert på lårene er lettere å komme til med hendene og er like tilgjengelig under vann som med fullt oppblåst vinge på overflaten. For å gjøre lommer enda mer anvendelig bør det være en eller to «loop’er» med enten shock cord eller noe tykt tau som vi kan feste overflate markeringsbøyer, spools, backup maske, osv i. Loop’en må være lang nok til at vi kan dra ut innholdet i lommen og finne frem det vi har brukt for. Når det gjelder «løse gjenstander» er det en ting vi kan være 100% sikker på; dersom vi ikke fester dem på en god måte kommer vi før eller siden til å miste dem.
 
Avhengig av hva slags komponenter og hvor de skal plasseres vil standard beltespenner eller ulike størrelser Swivel Bolt Snaps og Double end Bolt Snaps være de beste alternativene for å feste utstyret. Det kreves en faktisk handling både for å feste og for å løsne slike klips. Det eliminerer potensialet for å hekte fast i garn, line, osv  og sikrer at utstyr vi har festet et bestemt sted fortsatt finnes der når vi skal ta det i bruk.
 
Bolt snaps og Doubleenders finnes i en rekke ulike matrialer. Syrefast stål er til tross for høyere pris enn messing og bronse mest vanlig brukt. Anledningen for at syrefast stål foretrekkes er at alternativene enten er mer utsatt for korrosjon/eiring og/eller mykere. Med en klips som eirer er det ikke spørmål «om» den vil henge seg opp, men «når» den gjør det. Myke metaller er også mer utsatt for å bli deformert og henge seg opp av den grunn sammenlignet med syrefast stål.
 
Syrefast stål finnes i ulike kvaliteter og ikke alle er like godt egnet for bruk i saltvann. Det er heller ikke uvanlig at billige klips har ulik stålkvalitet på fjæren og resten av klipsen. Med andre ord er det ikke gull alt som glitrer med klips i syrefast stål heller. Klips i skikkelig kvalitet forebygger unødvendig frustrasjon over utstyr som ikke fungerer. Normalt blir penger brukt på kvalitet betalt tilbake i form av mindre frustrasjon, høyere pålitelighet og lengre levetid. 

Beltespenner

Beltespenner har normalt tre ulike anvendelsesområder:

 • Magebeltet på seletøyet
 • Blybelter
 • Sikre lyktecannister 

De tre anvendelsesområdene har for så vidt forskjellig betydning under dykket. Skulle et spenne på magebeltet svikte vil det normalt kun være irriterende. Mens et spenne på blybeltet som svikter går direkte ut over sikkerheten, og i værste fall kan føre til hurtige oppstigninger med trykkrelaterte skader. Om spennet på lykte cannisteret skulle svikte vil det «bare» koste penger når cannisteret sklir av og detter i bakken når vi skal ta av igjen utstyret på land etter dykket.

På bildet til høyre kan du se hvordan dykkeren har sikret lyktecannisteren med en ekstra beltespenne. Spennen sørger for at cannisteret ikke skifter posisjon under dykket, og ikke minst hindrer at cannisteret faller i bakken om vi ikke husker å holde det fast når vi skal ta av utstyret etter dykket.

Halcyon SS weight belt buckle

Bolt Snaps

Swivel Bolt Snaps har også i utgangspunktet tre ulike anvendelsesområder

 • Slanger (langslange & høytrykk)
 • Lykter (backup og lyktehodet på hovedlykt)
 • Stage-/dekoflaske-rigging

De ulike størrelene du finner i hos Fue.no er ment for:

 • SS Bolt Snap 1/2″ –  Til langslangen
 • SS Bolt Snap 3/4″ -Til manometeret, backuplykter og håndtaket på hovedlykten (alternativt langslangen om du vil ha en litt større klips på den)
 • SS Bolt Snap – 1″ – Til rigging av stage-/dekoflasker og Scooter tow cord (alt. også på manometeret om du vil ha en litt større klips på den

Det kan enkelt tenkes flere andre anvendelsesområder for Bolt snaps, eksempelvis feste kamera til foto & video, fangstnett, osv.

Bolt snaps festes til manometer, backup lykter, osv ved hjelp av cave line (se bilde under).

Double end Bolt Snaps er det nærmeste vi kommer «universal snaps» til å feste utstyr. Typisk anvendelsesområde er ting som går i lommene på drakten:

– Backupmaske

– Wetnotes

– Spools

– Verktøy

Pga fleksibillitet og anvendelighet er det som regel alltid en fordel å ha en eller to ekstra doubleenders i lommen. Double end Bolt Snaps benyttes også til å henge opp hovedlykten i «midlertidig posisjon».

Bildene ovenfor viser en av de mest vanlige knutene å feste ulikt utstyr til bolt snaps:

Vi bruker alltid å smelte sammen tuppene og knuten etter vi har klippet av «overskuddstau». Det hjelper til å hindre knuten fra å gå opp av seg selv.

 

Vektstoppere

Vektstoppere brukes i hovedsak til to forskjellige formål.

 1. Låse blylodd på plass på standard blybelter, så loddene ikke forskyver seg i forhold til hverandre
 2. Til å feste/låse D-ringer til seletøyet

Vi fører både «glatte» vektstoppere og vektstoppere som har serratert/taggete kant. Etter vår erfaring gjør begge typer i og for seg jobben like godt, men de serraterte vektstopperne sitter sannsynligvis enda litt mer sikkert på webbingen.

D-ringer

D-ringer benyttes typisk til å rigge festepunkter på seletøy. Det er mest vanlig å benytte D-ringer som er bøyd på på skulderstroppene (der backuplykter og stage-/dekoflasker festes) og flate D-ringer på henholdsvis hoften (venstre side) og skrittstroppen (en foran og en bak). På høyre side er det vanlig å ikke ha noe D-ring, for at det skal være plass til å tre på en cannisterlykt på denne siden. Som oftest kommer bakplater ferdig levert ferdig rigget med tilstrekkelig antall festepunkter. 

D-ringer som er sveiset fast og står «90 grader» ut fra seletøyet selger vi ikke. De representerer unødvendige «snag points» og løser ikke noe problem som ikke muskelminne og litt vane kan løse like godt eller bedre. 

FUE Vektstopper
FUE SS D-ring