Veiledning Dykkemaske

Dykkemasker

Maskeanbefalinger bruker å være rimelig kurrante: 
Lavt volum, godt synsfelt og god passform.
 
En del legger veldig stor vekt på at masken skal passe din ansiktsform.

Det er mulig noen har en «veldig veldig snill ansiktsform» med tanke på å få masker til å tette. Totalt tror jeg at jeg har dykket med 15-20 forskjellige modeller som alle har vært «potte-tett».  I mange tilfeller skyldes det ikke masken når dykkere opplever at masken lekker ikke skyldes, men heller: 

  • For stram maskestropp
  • Ufrivillig / ubevisst pusting gjennom nesen
  • At skjørtet på masken ikke ligger på undersiden av hetten eller deler av skjørtet har krøllet seg 
Halcyon Dual Lens Low Profile Dykkemaske

Hovedmaske

En hovedmaske kan like gjerne ha hard innfatning/ramme som myk  «frameless». Masker med lavt volum sitter normalt tett på ansiktet. Om en maske sitter tett behøver du ikke voldsomt store glass for å ha god synsvinkel. Masker med ett eller to glass (kun framover) foretrekkes normalt.

Flerglass masker med «Vinduer» på sidene ol. fører normalt kun til irriterende lysbryting foran synsfeltet ditt enten det er sollys fra overflaten eller lykten til buddy som skaper lyset.

Noen masker har masketetting som er veldig lang i omkrets. Typisk masker som markesføres med ekstra stort synsfelt. Disse tetter normalt like godt, selv om det kan være litt vrient å få masken på uten å krølle tettingen. Men det er betydelig vanskeligere å ta dem av og på uten å krølle tettingen rundt masken.

På land eller overflaten er ikke det noe annet problem enn at der kan være irriterende. Under vann derimot er det lite gunstig om det er vanskelig å ta på igjen en maske som har «falt av» for en eller annen grunn.

Den ekstra synsvidden slike masker eventuelt gir går som regel i «unyttige retninger» (nedover, eller bare slipper inn mer lys fra siden utenfor vår praktiske synsvidde) i forhold til en enkel lavvolum maske. 

ScubaPro Spectra Mask(16)

Gjennomsiktig eller svart silikonskjørt er en vane- og smakssak. For vår del foretrekker vi masker som har svart silikonskjørt. Særlig på nattdykk/dykk i mørke omgivelser hindrer svarte silikonskjørt irriterende/forstyrrende lys fra buddy/andre dykkere i vannet sin lykt i sidesynet vårt. Også ved snorkling/nær overflaten kan sollys som reflekterer i vannet være irriterende/forstyrrende på denne måten. På den andre siden er det mange som opplever at det blir lysere og mer åpent (mindre klaustrofobisk) når de tar på en dykke som har gjennomsiktig masketetning.  

I forhold til holdbarhet og estetikk ser det jevnt over ut til at sort silikonskjørt holder seg lengre. Men begge varianter har praktisk bruksverdi i flere år, og det er mer vanlig at dykkere glemmer igjen, tråkker på eller går lei masken sin enn at den behøver å byttes ut pga alder.

Scubapro Spectra Mini Dykkemaske

Backupmaske

Masker som har gummi hele veien og ingen ramme i hard plast er langt å foretrekke hvis du skal ha den som backup maske i lommen på tørrdrakten. Ingen innfatning som kan sprekke ved ytre påkjenning og de opptar mindre plass i lommen. Denne type maske (f.eks Scubapro & Beaver Frameless) er også velegnet som hovedmaske.

Backupmasken plasseres normalt i lommen på høyre lår. Den festes til «loop’en» av tau eller 5mm bungie i lommen ved hjelp av en double ender. 

Neoprenmaskestropp

Maskestropp i neopren (ikke bare neopren-cover utenpå silikon) er langt å foretrekke framfor «vanlige» stropper:

  • De er mer komfortabelt
  • Enklere å ta av og på (krøller eller lugger ikke slik silikonstropper gjør)
  • Lengre levetid
  • Bedre slitestyrke

Tilbehør og Reservedeler

Fue.no – Neoprenmaskestropp

115,00 kr