Veiledning Slangelengder

Veiledning til Slangelengder

Slanger bør være lang nok til å være funksjonell, samtidig som de ikke er lengre enn at de kan konfigureres på en strømlinjeformet måte.

Slangelengder er et godt eksempel på en detalj som med første øyekast ikke fremstår som utpreget essensielt, men for dykkere med øye for smartere løsninger, detaljer og ønsker en best mulig helhet er det en viktig brikke i puslespillet.

Utstyret vi dykker med er en samling detaljer og separate komponenter som primært skal utføre bestemte funksjon. Flere og flere dykkere oppdager at alle enkeltstående detaljer og separate komponenter til sammen er faktorer som skal fungere i en helhet, og det er denne helheten, ferdig oppkledd dykker før dykk, vi dykker med.

Nedenfor vil du finne en kort forklaring på hvilke bruksområder de forskjellige slangelengdene som selges på Fue.no er tiltenkt og hvorfor disse lengdene. Kort oppsummert er alternativene:

  • 56 & 63cm slange til backup ventil (enkeltflaske/dobeltsett)
  • 80cm slange til side-mount konfigurasjon
  • 100cm slange til dekoventil / octopus
  • 150 & 210cm slange til primær pusteventi
  • 55, 65, 74 & 90cm slange til inflator
  • 60, 63, 75 og 80cm høytrykksslange til manometer (bakgass)
  • 15cm høytrykksslange til manometer (deko)

Lavtrykkslange til backupventil

Slangen til backup ventilen behøver å være så langt at du med ventilen i munnen kan se rett mot venstre uten at slangen blir for kort. Den behøver ikke være lengre. Det er i grunnen egentlig helt meningsløst å ha en lengre slange siden vi ikke får vridd hodet lengre rundt likevel. For lange slanger stikker bare unødvendig langt ut fra kroppen, hekter i ting både på land og under vann og har større slitasje.

Til enkeltflaske kan både 56cm og 63cm være riktig lengde. Det vil si at alt etter som hvor høyt eller hvor lavt du har flasken din. Normalt vil 56cm være riktig, og i de fleste tilfeller hvor det blir kort er sannsynligvis problemet heller at flasken «sagg’es» for mye / henger for langt ned, enn lengden på slangen.
Er flasken plassert for lavt kan en 56cm lang slange fort bli for kort.

En 63cm slange vil ikke være for kort bort imot uansett hva du finner på med en enkeltflaske. Snarere tvert imot. Likevel er den kortere enn hva som vanligvis selges sammen med andretrinn.
«Standard» korte Scubapro, Apeks og Aqualung slanger er til sammenligning 70-75cm lange.

Til dobbeltsett behøver du en 63cm slange. 56cm blir for kort.

Konfigurere backupventil

  • Du behøver rundt 50-75cm 4mm shock cord
  • Du behøver 1stk strips, samme størrelse som den som sitter rundt bitemunnstykket på andretrinnet (fås kjøpt på Biltema, Claes Ohlson, m.fl)
  • Finn ut omtrentlig hvor lang shock cord’en må være.
    Ta på drakt og hette og legg snoren rundt nakken og fram til der du ønsker å plassere ventilen. Ventilen bør ligge tett inntil halsen din, ikke henge på en snor som tillater at den dingler hverken på land eller i vann. Shock cord er høyst elastisk så ingen grunn til å ta i litt ekstra på lengden.
  • Knyt en knute som avgrenser den nødvendig lengden.
  • Klipp av overskytende shock cord og svi tuppene slik at du unngår at det frynser seg 
  • Du kan enten fjern den gamle strips’en på bitemunnstykket og feste både munnstykket og shock cord med en og samme strips (anbefales). Eller la stripsen til munnstykket være og feste shock cord’en med en ny.
  • Monter den nye stripsen med knyten på bungee cord’en liggende å låse mot stripsen slik at du ikke klarer å dra den løs.
  • Ikke bekymr deg over at back up ventilen ikke kan dras løs. Det er kun i diskusjonsformum på internett at en slik mulighet har betydning. For dykking i vann har ikke det praktisk betydning. Like viktig som at du donerer en ventil du vet fungerer, primærventilen, er det at backupventilen sitter på plass der den skal gjøre. Forskjellige type festeanordninger som lar deg dra løs backupventilen vil bare virke mot sin hensikt og du risikerer at backupventilen ikke er der du forventer den skal være etter du har gitt fra deg primærventilen.

Fordeler

  • Backup hengende i bungee rundt halsen gjør at ventilen alltid er på samme sted, lett tilgjengelig kun 10cm fra munnen.
  • Kort slange gjør at så lite slange som mulig stikker ut på høyre side av dykkeren, gir bedre strømlinjeforming og enda mindre sannsynlig at slangen hekter i noe.

Ulemper

  •  ?

Lavtrykkslange til stage-/dekoventil

100cm slangelengde har i hovedsak to mulige bruksområder.

  1. Den er egnet på ventilsettet til dekompresjonsgass og stage flasker
  2. Den er egnet som så kalt «octopus» i en standard fritidsdykker konfigurasjon 

Den sistnevnte type konfigurasjon anbefales ikke, siden det både er mer effektivt med tanke på gassdeling og gir mer strømlinjeformet slangeføring ved å puste på en ventil med langslange (som doneres til dykker med problemer) og ha backup ventilen konfigureret slik som beskrevet på forrie side. .

Lavtrykkslangen på en stage-/dekompresjonsflaske parkeres og sikres under to gummibånd på flasken når den ikke er i bruk. Og når slangen er i bruk går den fra førstetrinnet, bak rundt nakken og i munnen slik «alle andre ventiler» gjør. Det gir størst mulig likhet og familiaritet og gjør det enkelt å f.eks donere gass til noen under et dekompresjonsstopp. 

NB! Til 1.trinn med svivel som brukes til dekompresjonsgass kan det være tilstrekkelig med 90cm (f.eks Apeks sin gule «octopus» slange) hvis du har en slik liggende fra før av.

80cm slangelengde har vi tatt inn på forespørsel fra side-mount dykkere. Det er ikke en type dykking vi har kompetanse på, men denne slangelengden skal i følge «de som kan det» være den mest formålstjenlige lengden for konfigurasjon av ventilsett til side-mount flasker.

Langslange til primærventil

Flere og flere begynner å se fordelene med og bruke en langslange på den ventilen du primært puster på. En langslange har en rekke fordeler for et buddypar / 3-manns team, som blant annet:

  • Dykkeren som er tom for luft vil sannsynligvis gå etter første og beste ventilen han finner.
  • Ventilen du puster på er den desidert enklest å se, finne, nå, og ta for en dykker som opplever luftkutt eller går tom for gass. Så vi putter den lengste slangen på ventilen som er mest sannsynlig at en dykker med problemer vil gå etter. 
  • Den er raskere og donere enn en finurlig festet «octopus».
  • Det er ingen spørsmål om den virker eller ikke. Du pustet nettopp på den, dykkeren som er «tom for luft» får garantert luft på første innpust.
  • Langslangen ligger strømlinjeformet og med minimal sjanse for å hekte i noe helt tett inntil drakten og ustyret ditt hele veien. Imotsetning til hvordan en kort slange på primærventilen stikker langt ut på høyre side bak dykkeren.

150cm eller 210cm langslange?

210cm langslange er ideell dersom du bruker en separat batteripakke til hovedlykten din (cannister lykt). Har du en cannisterlykt å rute langslangen under finnes det ikke noe grunn til å vurdere noe annen slangelengde.
210cm er også en fullt ut anvendelig lengde selv uten batteripakke. Enten kan du tre et stivt slire til kniv eller lignende inn på web’en på magebelte og sikre langslangen under sliret. Eller så kan du ta opp slakket på slangen og dytte det ned under selve magebeltet. Det vil ikke hindre ikke frigjøring av slangen om du må donere, og det holder alt på plass tett og strømlinjeformet inntil dykkeren.

En 210cm slange rutes:

  • Fra førstetrinnet  og ned under batteripakken  ved hoften på høyre side
  • Fra batteripakken på skrå over brystet 
  • Rundt nakken
  • Og ventilen i munn

 

Med litt trening går det raskt og enkelt å føre slangen på plass etter du har gjort S-drill (gassdeling) enten på begynnelsen av et dykk med en ny buddy eller som trening på slutten av dykket. Eller etter å ha donert gass midlertidig mens et problem har blitt løst.

Å «rydde opp igjen» etter en gassdeling med en langslange som «stuffe’s» på noe finurligmåte er en hel masse styr som normalt krever hjelp fra buddy og mer eller mindre er så tungvint at du ikke gidder å gjøre S-driller til slutt.

(Når du ikke puster på langslangen klipser du den fast i D-ringen ved høyre skulder på seletøyet.)

150cm langslange er en betydelig bedre løsning for dykking i åpent vann enn å basere seg på å donere octopus’en». Særlig for dykkere som hverken har, eller har planer om å anskaffe deg en cannister-lykt i nærmeste fremtid er det et reelt alternativ til 210cm slanger. 150cm slanger rutes og brukes på samme måte som 210cm slanger, med unntak at de ikke rutes veien nedom/under battericannisteret.

 

Lavtrykksslange til inflator

Hvilke slangelengde som leveres sammen med vingen («BCD») varierer mye. Noen er +/- 65cm, andre igjen enda lenger, men det er også en del andre vinger enn Halcyon sine som leveres med passelig korte slanger. Til BCD’en din behøver du noe kort. Til drakten varierer det litt hvordan slange som vil være det beste valget.

55cm inflatorslange vil dekke alle praktisk tenkbare behov til til BCD’er.

Til enkeltflaskedykking og dobbeltsett hvor du har draktgassen fra førstetrinnet på venstre post vil 65-74cm slanger som hovedregel være lange nok om du ruter slangen under venstre arm og bort til ventilen. Spesielt med dobbeltsett hvor draktslangen kommer fra den venstre posten. Avstanden med enkeltflaske vil være noe lengre enn på dobbeltsett. Det er svært sjelden en 74cm slange blir for lang. Ekstra lengde til overs kan som regel enkelt gjemmes og skjules på en god måte under seletøyet.

(Dersom du dykker med dobbeltsett og ruter slangen fra venstre post, men under høyre armen, (som kan være praktisk om du har «mye» annet utstyr på venstre side av deg), vil du behøve en lengre slange.)

Om du dykker med separat flaske for draktgass vil du ha kort, kort, kort slange til inflatoren. Med standard «wreck mount» montering av draktgassflasken vil 55cm som regel alltid være tilstrekkelig. For «cave mount» montering av draktgassflasken (flasken festes bak på dobbeltsettet) vil du som regel behøve en inflatorslange som er 60-65cm lang.

Et mykt målbånd skulle kunne fortelle deg rimelig enkelt og greit hvor lang slangen behøver å være i ditt tilfelle.

Høytrykkslange til manometer

Du behøver en slange som er lang nok til å rekke fra førstetrinnet og ned til venstre hoften.
Til bakgassen behøver du normalt en HP slange som er ca 60cm for dobbeltsett og 63cm for enkeltlfaske.

Manometeret kan sjekkes ved å bare titte ned mot hoften mens det henger fast i D-ringen, eller du klipser den løs i ny og ne har du på ingen måter brukt for en slange som er lengre. Etter vår erfaring er det vel så praktisk å flytte litt på hodet og titte ned på manometeret, som det er å ha en lengre høytrykkslange og dra manometeret helt opp og foran ansiktet når det skal leses av.

Som regel er høytrykkslanger på 75-80cm unødvendig lange, men det kan tenkes at på grunn av konfigurering av øvrig oppsett, størrelse på dykker, m.m at disse slangelengdene også kan være praktisk nyttig.

Når du konfigurerer høytrykkslangen din fra venstre posten på et dobbeltsett blir veien fra førstetrinnet til D-ringen ved hoften kortere enn hva den blir med enkeltflaske. Derfor er det mulig å «komme unna» med litt kortere slange for dobbeltsett i forhold til enkeltflaske.

Når det gjelder dykking er uttrykket «less is more» ofte en god målestokk. Du behøver det som er nødvendig, ikke mer, ikke mindre.

På slangen til manometeret fester du en bisselkrok og klipser manometeret fast til D-ringen på høyre side av magebeltet.

Til manometer på stage-/dekoventilsett er 15cm høytrykksslange til manometer (deko) standardlengden.

En deko-/stageflaske er en kompakt strømlinjeformet liten «pakke».
Slangen til pusteventilen er akkurat lang nok til å rekke rundt nakken og ventilen inn i munnen.
Høytrykkslangen er akkurat lang nok til å bøye opp rundt førstetrinnet slik at du har både manometer og kran lett tilgjengelig og lett synlig på samme sted.
(Manometeret kan festes til førstetrinnet ved hjelp av enten shock cord, cave line eller innerbelg til sykkeldekk)