Dette er den første virkelig profesjonelt lagete elektriske varmevesten vi har sett for dykkeformål.
Santi har god erfaring med å lage Thinsulate™ baserte vamser og vester, og har nå brukt den erfaringen til å lage en vest med elektrisk/aktiv varming. Resultatet er en kvalitet og finish som dykkere har vent seg til å få på Santi sine dykkeundertøysprodukter.
Ved siden av kvaliteten på arbeidet er det særlig tre forhold som gjør at vi etter flere år på gjerdet har hoppet på «bølgen» med elektrisk undertøy til dykkeformål:
- Vesten er i seg selv en BZ200 Thinsulate™ vest som i seg selv gir effektiv og nyttig passiv isolasjon der du behøver det mest
- Vesten puster godt, slik at fukt/perspirasjon har anledning til å bli transportert bort fra hud og baselayer undertøy
- Vesten er (hånd)vaskbar (!)
Vesten isolerer både i front av dykkeren og bak på ryggen (se illustrasjon nedeers). Den trekker totalt 60w, som omregnet i batteristørrelse og brenntid skulle tilsi at en 9amp canister gir rundt 80 minutter (fulladet/ny batteripakke) mens en 13.5amp canister gir rundt 120 minutter brenntid (fulladet/ny batteripakke). Temperaturen kablene skaper er max 40 grader.
Vesten kan enten drives av samme battericanister som lykten ved hjelp av en Y-connector, eller fra en egen battericanister (vår foretrunke løsning; mer ryddig i forhold til kabler, bedre kapasitet i forhold til brenntid, canisterne fungerer som backup til hverandre hvis både lykt og vest har standard E/O koblinger.
Som bildet viser dekker el-varmen i Santi’s BZ200 elektriske varmevest både jevner og en vesentlig større del av dykkerens overkropp (front & rygg) enn øvrige sammenlignbare produkter.
Paktisk bruk:
- For at vesten skal gi best mulig effekt er det en fordel å kle den på seg nærmest mulig kroppen. Vi anbefaler rekkefølgen: hud, base layer, elektrisk vest, vams.
- For alminnelige dykk innenfor ikke-dekompresjonsgrenser kan gjerne elektriske vester/undertøy være på fra start til slutt. Siden metningen av inertgass er lav får det ikke noe praktisk betydning dersom du skulle være uheldig og vesten slutter å produsere varme, enten det skulle skyldes manglende lading på batteriet, kabelbrudd, kontaktproblem i gjennomføring eller hva det måtte være.
- I forbindelse med dekompresjonsdykking bør du derimot ikke ha vesten på under bunnfasen av dykket, men vente til du er i gang med dekompresjonen før vesten slås på (og blir stående på til dekompresjonen er over). Kort fortalt på grunn av hvilken betydning det har å bruke «aktiv varming» i forhold til sirkulasjonssystemet og inertgass opptak/frigjøring. Ut fra et trykkfallsyke-scenarie er det fysiologisk værst tenkelige som kan skje at du er varm i pågassingsfasen og kald når du skal dekomprimere igjen. Det kan medføre behov for vesentlig lengre dekompresjon. Det å bruke vesten under dekompresjonen bidrar til å holde mest mulig jevn kroppstemperatur og derigjennom skape relativt like forhold for inertgasstransport inn og ut av vevene både i forbindelse med opptak og frigjøring/dekompresjon. Hvis noen er i tvil, så er det bra 🙂
NB! Dette produktet er kun selve vesten uten draktgjennomføring. Velg å legg til draktgjennomføring dersom du også ønsker den komponenten.
Draktgjennomføringen passer kun med standard Apeks innventiler (DUI bruker Apeksventiler med DUI logo på sine drakter. Den type re-branding er det sikkert flere draktprodusenter som gjør.)