Halcyon ventilservice FUE

Halcyon ventilservice

halcyon_ventilservice
kr 1,695.00
Inklusive MVA

Standard "årlig" service på Halcyon ventiler, inkluderer arbeid, service kit og verkstedsmateriell.

Produktalternativer
Type ventilsett du skal ta service på
 
1.trinn (separat)
[- kr 805.00]
 
2.trinn (separat)
[- kr 975.00]
 
1. + 2.trinn (stage/deko ventilsett)
[- kr 400.00]
 
2stk 1.trinn & 2. stk 2.trinn (dobbeltsettventilsett)
[+ kr 400.00]
 
1. + 2. + 2. trinn (enkeltflaskeventilsett)
Type ventilsett du skal ta service på

 

Hvor ofte bør en ta service
Halcyon anbefaler å gjøre service årlig eller hvert 100 dykk. Etter vår erfaring er dette et velfungerende og noe konservativt estimat for hvor hyppig en behøver å gjøre service på ventilsettet. Pga ansvarsforhold o.l kan vi ikke direkte anbefale lengre serviceintervaller, men kanskje si som så at dersom du dykker relativt sjelden og er flink med å skylle ventilsettet og oppbevare det tørt mellom dykk så er det neppe noe stor krise om det går noe lengre tid enn 12 måneder mellom hver service. Eller dersom du dykker veldig aktivt og er flink til de samme tingene mellom dykk, så bør det la seg gjøre å dykke noe mer enn 100 dykk iløpet av en 12 måneders periode.

Vær obs på at smørefett, pakninger og slitedeler generelt vil degraderes over tid enten du dykker med ventilsettet eller ikke. Så dersom ventilsettet blir liggende ubrukt over en periode kan det likevel godt tenkes at det bør få en service før det tas i bruk igjen.

Hvor lang tid tar en service
Selve tiden det tar å gjøre en service fra A til Å kan variere fra noe under en halvtimes tid for et separat 2.trinn som er "rett frem enkelt og relativt ok" ved mottak, til kanskje halvanne time for et komplett ventilsett til enkeltflaskedykking som ikke har sett alt for mye skylling i ferskvann mellom dykk. En del prosesser er mulig å gjøre parallelt med hverandre (f.eks demontere X mens Y vaskes i ultralydsbad), så det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid en bestemt jobb tar.
Apeks og Aqualung ventiler bruker vi generelt noe kortere tid på enn Scubapro og Halcyon ventiler. Det skyldes delvis at Apeks/Aqualung ventiler generelt har en noe enklere oppbygging enn Scubapro/Halcyon og ofte litt færre deler å jobbe med. Delvis at vi har høyere volum på Apeks/Aqualung service, så det 'sitte litt bedre i fingrene' og går derfor litt raskere å gjøre de to jobbene med samme kvalitet.

Hvor lenge du blir gående uten ventilsettet ditt når du leverer det inn til service har vi en relativt enkel plan for:

 • Ventilsett som sendes til oss blir demontert og vasket samme dag som vi mottar hentelapp. Montert og sendt i retur dagen etter.
 • Ved innlevering i butikk spør vi om det haster, og beregner ellers 3 dager


Vi har en felles interesse med deg om å få unna jobbene effektivt. Det blir mindre ting som "ligger og slenger", enklere for oss å holde oversikt og du kommer deg raskere tilbake i sjøen. Ha det på minne når du leverer ventilsett til service og skal hente selv. Kanskje det ikke haster spesielt mye for deg å få det tilbake fort, men kom gjerne innom oss etter 5-7 dager å hent det uansett, så ikke det hoper seg opp med ferdige ting hos oss. På forhånd takk for den hjelpen :-)

Hva gjøres ved en service

Kort fortalt skjer servicen i all hovedsak i en rekkefølge som dette:

 • Inspeksjon og funksjonstest ved mottak, for å ha et 'base line' utgangspunkt 
 • Alle deler demonteres fullstendig. 
 • O-ringer (både på ventilsett og slanger), høytrykkseter (1.trinn), lavtrykkseter (2.trinn), membraner og andre slitedeler fjernes
 • Metalldeler, ink. slange og manometerkoblinger, ultralydsvaskes med et sterkt grovvaskemiddel
  (Tiden varierer etter som hvor skitten delene er. Des kortere tid, des mindre slitasje på chrom belegg o.l. Vi prøver å vaske så kort tid som mulig, og heller kjøre en ekstra runde på de delene som eventuelt ikke blir 100% på første forsøk.)
 • Plast, gummi, nylon og andre lignende deler vaskes/børstes rene uten bruk av ultralyd 
 • Skylling i rent vann
 • Normalt bruker vi å bare lufttørke delene (tids- og kostnadsbesparende), men hvis det er noe som 'haster' bruker vi trykkluft for å blåse delene tør raskere
 • Delene inspiseres for å sjekke etter slitasje og eventuelt behov for å bytte deler utenom de foreskrevne slitedelene (veldig sjeldent behov for det)

 • Montering med nye o-ringer, pakninger og tetteflater
 • Vi bruker kun oksygenkompatibelt Christo Lube smørefett ved alle servicer
 • Justering og ettersjekk

 • Ettersjekken gjør vi i to trinn
 • Først justeres mellomtrykk før andretrinnene blir justert mens ventilene er trykksatt og blir funksjonstestet av den som har foretatt resten av servicen. I den justeringen inngår det å trykksette/fjerne trykk gjentatte ganger for å sørge for at nye høytrykk- og lavtrykkseter setter seg. Her har du størst gropdannelse helt innledningsvis, så denne "innkjøringen" er viktig for at justeringen på ventilsettet skal holde hele produsentens anbefalte serviceintervall. Denne prosessen bruker vi et "spesialverktøy" som ikke har noe annen nytteverdi enn å få setene til å sette seg skikkelig.
 • Avslutningsvis sjekkes alle slanger og koblinger for å sørge for at alt er forsvarlig og riktig festet/skrudd sammen
 • Ventilsettet kontrolleres der etter av en annen serviceteknikker, for å sjekke at førstemann ikke var lei og sloppy på slutten av dagen :-) Eventuelle avvik blir naturligvis korrigert i dette siste steget


Andre kostnader
Normalt (99% av tlifellene) er det kun service kit'ene som produsenten
Dersom det er skader på andre deler som må eller bør byttes ringer vi deg først for å gi et prisoverslag og få et ok fra deg.

Hva kan en gjøre mellom service
Skyll i ferskvann etter bruk, oppbevar tørt og i plustemperatur, legg slangene i sirkler (unngå skarpe knekker).
Så enkelt er det egentlig. Vi ser veldig stor variasjon ventilsett som kommer inn fra forskjellige dykkere. Ved siden av det åpenbare, at et velholdt ventilsett har bedre odds for å fungere pålitelig gjennom hele serviceintervallet er det flere andre gode grunner til å la ventilsettet se ferskvann relativt jevnlig. Ventilsett som har blitt skylt jevnlig er vesentlig enklere å demontere, som i praksis vil si at vi behøver å bruke mindre kraft for å få delene fra hverandre og ventilsettet derfor får mindre ekstra slitasje og varer lengre. Tæringen på krombelegg osv vil også være lavere på ventilsett som skylles jevnlig.

Mulige etterjusteringer
Det er særlig to forhold som kan være veldig variabelt og gjør selve justeringsjobben mer til en "kunst av erfaring" enn en "standard fasit svar, sånn skal det justeres hver gang". Den ene ukjente faktoren er hvor mye ventilsettet vil bli brukt før neste service, den andre ukjente faktoren er temperatursvingninger. Disse faktorene har betydning for hvor lettpustet ventilsettet kan være justert når vi leverer det tilbake samtidig som det fungerer 'som det skal' uten etterjusteringer gjennom hele serviceintervallet.

Så på den ene siden ønsker vi å levere ventilsettet tilbake til deg med så lettpustet justering som mulig, siden de fleste opplever det som et pluss. Og på den andre siden prøver vi å balansere det mot at justeringen helst skal holde hele serviceintervallet, siden de fleste opplever det som et minus om noe må etterjusteres.

Årsaken til den første faktoren er at for hver gang ventilsettet blir trykksatt og hver gang vi puster i ventilsettet vil en knivkant løftes bort fra sin tetteflate for så å trykkes tilbake mot tetteflaten når pustesyklusen er gjennomført. Det medfører at gropen knivkanten lager i tetteflaten blir "mikroskopisk" litt og litt dypere for hver gang vi puster. Justeres ventilsettet for lett vil ikke knivkant og tetteflate skape god nok kontakt med hverandre etter litt bruk, og resultatet vil være at de starter å kontinuerlig sive littegrann luft ut fra andretrinnet.
(På XTX50, 100, 200 modeller hvor du har justeringsskrue for pustemotstand vil du kunne skru den litt inn, så stopper lekkasjen dersom det er dette som er årsaken. Med XTX40 kan du bruke en unbraconøkkel til å skru med klokken på den svarte plastdelen som er til venstre på ventilhuset (sett i forhold til at du har ventilen i munnen. Dersom det ikke stopper lekkasjen er det en av i hvert fall tre andre ting som kan være årsaken, så kom innom eller ring oss.)

Årsaken til den andre faktoren er at materialer "lever" og forandrer egenskaper ved bruk og temperatur. Tetteflater som er optimalt justert i 20 grader celsius er kanskje for lite stramt justert til bruk i 0 grader celsius, og det samme som er beskrevet ovenfor vil kunne oppstå. Det skyldes at materialer trekker seg sammen når temperaturen faller, og o-ring/pakninger får mindre elastisitet og taper litt tetteevne når temperaturen faller. Typisk om du tar service på ventilsettet ditt i mai-juli måned, bruker det et halvt års tid og så skal du ut på vinterdykk med - 20C på land, så kan dette være noe som ikke er direkte usannsynlig at du opplever.

Ingen av disse tingene er "direkte feil", eller for den saks skyld skadelig/har negativ betydning for funksjon og holdbarhet for øvrig. Det må bare adresserers og fikses i den grad det oppstår. Vår policy og måten vi forholder oss til denne type problematikk kan oppsummeres som noe sånt som: vi forsøker i utgangspunktet å unngå at behovet for etterjustering oppstår, dersom det oppstår og du har anledning til å komme innom oss for etterjustering så er det gratis og dersom du bor langt unna vil vi forsøke å guide deg pr epost eller telefon så du kan gjøre etterjusteringen selv dersom det er en enkelt ting. Eller så etterjusterer og returnerer vi det naturligvis kostnadsfritt til deg dersom du ønsker at vi skal gjøre det.

Nytt produkt

Relaterte produkter

Produktanmeldelser


8 andre produkter i samme kategori:

Produkten er lagt til din ønskeliste
Produkt lagt til for å sammenligne.